Gladio: Meče teroru v Evropě

Naším základním předpokladem je, že mocenské a vojenské organizace jsou tady proto, aby nás ochránili. Pokud by měl být tento předpoklad zpochybněn, vše se nám zhroutí a náš pocit "bezpečí" bude ohrožen. Většina obyvatel naší civilizace chce věřit, že žije v relativně dobrém světě. A co když ne?

Tah pěšcem: Nový řád na C4
„Naším úkolem bylo útočit na civilisty s cílem donutit veřejnost požádat stát o větší bezpečnost a zdiskreditovat levicová hnutí.“ Toto doznání učiní agent Vincenzo Vinciguerra (*1949) před italským soudem v roce 1984. Je souzen za výbuch trhaviny C4 umístěné v osobním autě, který v roce 1972 v italském městě Peteano zabije 3 lidi. Tento neofašista, člen organizací Národní předvoj (Avanguardia Nazionale) a Nový řád (Ordine Nuovo) odhaluje během přelíčení i tajnou skrýš plnou zbraní. V roce 1951 ji vybuduje, stejně jako stovky dalších v celé západní Evropě, tajná organizace Gladio (italsky Meč).

Agenti marně čekají na válku
V roce 1990 vypukne v Itálii obrovský skandál. Premiér Giulio Andreotti (*1919) zveřejní existenci organizace Gladio, která je vytvořena na počátku padesátých let minulého století jako paralelní struktura NATO. Asi tisícovka mužů této organizace je vycvičena k partyzánskému boji a jsou vybudovány skrýše zbraní. Vše financuje NATO, CIA a italská tajná služba. Tato stínová armáda má sloužit jako diverzní hnutí v případě napadení Sovětským svazem. Jenže v dobách studené války Rusové ne a ne zaútočit a agenti se začínají nudit. 

Časovaná bomba tiká v zapomenutém kufru
Je slunné sobotní poledne a v moderní hale Boloňského nádraží běží nová klimatizace. I díky ní je uvnitř nespočet turistů. Mladý zlodějíček si všimne pána v černé kožené bundě, který zapomněl kufr v čekárně. Zloděj se rozhlíží a čeká až majitel kufru zmizí z dohledu. Pak nenápadným krokem míří k zavazadlu. Hodiny v hale ukazují 10.25 a ozve se mohutná exploze. Výbuch zničí hlavní budovu a dokonce i vlak čekající na prvním nástupišti. Po několika vteřinách dovrší hrůzu hroutící se střecha nádraží a obětí atentátu přibývá. Je 2. srpna 1980 a na nádraží v Bologni zanecháváí exploze 85 mrtvých a kolem dvou stovek raněných. O 15 let později v listopadu 1995 jsou za něj odsouzeni na 10 let vězení dva z organizátorů, velmistr zednářské lóže P2 (Propaganda Due) Licio Gelli (*1919) a důstojník SISMI (italské zpravodajské služby) Francesco Pazienza (*1946). Oba rovněž členové Gladia.

Nechceš-li nic vyšetřit, vytvoř vyšetřovací komisi
Po vypuknutí skandálu v roce 1990 vystupuje s nečekaným prohlášením, že je na členství v Gladiu hrdý italský prezident Francesco Cossiga (*1928). Toto prohlášení ho nakonec stojí funkci a v roce 1992 je nucen z prezidentského úřadu odstoupit. Gladio má také své sesterské organizace v Rakousku (Schwert), Belgii (SDRA-8), Velké Británii (Stay Behind ), Francii (Glaive), Řecko (Sheepskin), Holandsku a Švédsku (Sveaborg), Švýcarsku (P26) a Turecku (Special War Department). Vyšetřování o akcích těchto organizací během studené války probíhá v celé Evropě dodnes. Bez výsledku.


Autor: Marcel Bystroň | pondělí 26.1.2009 8:50 | karma článku: 15,65 | přečteno: 1934x
  • Další články autora

Marcel Bystroň

Největší diamantová loupež

4.1.2010 v 10:13 | Karma: 17,98

Marcel Bystroň

Za vším hledej teroristu

29.10.2009 v 12:05 | Karma: 9,49

Marcel Bystroň

Čtyři tipy na vlastní pohřeb

17.8.2009 v 9:21 | Karma: 12,86