Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Gladio: Meče teroru v Evropě

Naším základním předpokladem je, že mocenské a vojenské organizace jsou tady proto, aby nás ochránili. Pokud by měl být tento předpoklad zpochybněn, vše se nám zhroutí a náš pocit "bezpečí" bude ohrožen. Většina obyvatel naší civilizace chce věřit, že žije v relativně dobrém světě. A co když ne?

Tah pěšcem: Nový řád na C4
„Naším úkolem bylo útočit na civilisty s cílem donutit veřejnost požádat stát o větší bezpečnost a zdiskreditovat levicová hnutí.“ Toto doznání učiní agent Vincenzo Vinciguerra (*1949) před italským soudem v roce 1984. Je souzen za výbuch trhaviny C4 umístěné v osobním autě, který v roce 1972 v italském městě Peteano zabije 3 lidi. Tento neofašista, člen organizací Národní předvoj (Avanguardia Nazionale) a Nový řád (Ordine Nuovo) odhaluje během přelíčení i tajnou skrýš plnou zbraní. V roce 1951 ji vybuduje, stejně jako stovky dalších v celé západní Evropě, tajná organizace Gladio (italsky Meč).

Agenti marně čekají na válku
V roce 1990 vypukne v Itálii obrovský skandál. Premiér Giulio Andreotti (*1919) zveřejní existenci organizace Gladio, která je vytvořena na počátku padesátých let minulého století jako paralelní struktura NATO. Asi tisícovka mužů této organizace je vycvičena k partyzánskému boji a jsou vybudovány skrýše zbraní. Vše financuje NATO, CIA a italská tajná služba. Tato stínová armáda má sloužit jako diverzní hnutí v případě napadení Sovětským svazem. Jenže v dobách studené války Rusové ne a ne zaútočit a agenti se začínají nudit. 

Časovaná bomba tiká v zapomenutém kufru
Je slunné sobotní poledne a v moderní hale Boloňského nádraží běží nová klimatizace. I díky ní je uvnitř nespočet turistů. Mladý zlodějíček si všimne pána v černé kožené bundě, který zapomněl kufr v čekárně. Zloděj se rozhlíží a čeká až majitel kufru zmizí z dohledu. Pak nenápadným krokem míří k zavazadlu. Hodiny v hale ukazují 10.25 a ozve se mohutná exploze. Výbuch zničí hlavní budovu a dokonce i vlak čekající na prvním nástupišti. Po několika vteřinách dovrší hrůzu hroutící se střecha nádraží a obětí atentátu přibývá. Je 2. srpna 1980 a na nádraží v Bologni zanecháváí exploze 85 mrtvých a kolem dvou stovek raněných. O 15 let později v listopadu 1995 jsou za něj odsouzeni na 10 let vězení dva z organizátorů, velmistr zednářské lóže P2 (Propaganda Due) Licio Gelli (*1919) a důstojník SISMI (italské zpravodajské služby) Francesco Pazienza (*1946). Oba rovněž členové Gladia.

Nechceš-li nic vyšetřit, vytvoř vyšetřovací komisi
Po vypuknutí skandálu v roce 1990 vystupuje s nečekaným prohlášením, že je na členství v Gladiu hrdý italský prezident Francesco Cossiga (*1928). Toto prohlášení ho nakonec stojí funkci a v roce 1992 je nucen z prezidentského úřadu odstoupit. Gladio má také své sesterské organizace v Rakousku (Schwert), Belgii (SDRA-8), Velké Británii (Stay Behind ), Francii (Glaive), Řecko (Sheepskin), Holandsku a Švédsku (Sveaborg), Švýcarsku (P26) a Turecku (Special War Department). Vyšetřování o akcích těchto organizací během studené války probíhá v celé Evropě dodnes. Bez výsledku.


Autor: Marcel Bystroň | pondělí 26.1.2009 8:50 | karma článku: 15,65 | přečteno: 1934x
  • Další články autora

Marcel Bystroň

Největší diamantová loupež

16. února 2003 pětičlenný tým lupičů vyloupí trezory v Diamond Center v Antverpách a odnesou si lup v hodnotě 100 milionů dolarů.

4.1.2010 v 10:13 | Karma: 17,98 | Přečteno: 4480x | Diskuse| Společnost

Marcel Bystroň

Za vším hledej teroristu

Ulice milionového města Toulouse zejí prázdnotou. Je půl desáté ráno 21. září 2001 a před deseti minutami otřásla městem silná exploze. Obyvatelé města mají ještě v živé paměti televizní záběry, na nichž takřka v přímém přenosu sledovali teroristický útok na newyorské věže. Obavy jsou na místě, protože výbuch pochází z areálu továrny AZN, kde se vyrábí umělá hnojiva. Dva komíny této chemičky se poroučejí k zemi, obchody v okolí továrny jsou zdemolovány a kvůli narušené statice je evakuována i místní škola. Telefonní spojení nefunguje.

29.10.2009 v 12:05 | Karma: 9,49 | Přečteno: 1525x | Diskuse| Společnost

Marcel Bystroň

Čtyři tipy na vlastní pohřeb

Je noc a měsíc v úplňku svým svitem osvětluje hroby na místním hřbitově. Jenny a Marlon si zde dávají tajnou schůzku. Je jim 16 a jejich věk považuje toto místo posledního odpočinku za velmi romantický začátek jejich schůzky. Po polibku otevře Jenny oči a pokud byste jí chtěli říznout, krve byste se v ní nedořezali. Hrob uprostřed se rozsvítil a socha anděla se uklání jako by se modlila. Pro většinu z nás je pohřeb a s ním spojené uložení ostatků něco, čím se příliš nezabýváme. Popravdě řečeno, i když u toho budeme, může nám to být jedno. Jsou ale lidé, kteří si chtějí užít do poslední chvíle smuteční slavnost, kde jsou hlavními hrdiny. Proto není divu, že vylekaná Jenny viděla svítit hrob a modlit se anděla. Místní realitní makléř si nechal svůj hrob vylepšit fluorescenční barvou a nainstalovat anděla, naprogramovaného, aby se každých 24 hodin za něj modlil. To kdyby rodina na nebožtíka zapomněla. Máte-li smysl pro černý humor, mám pro vás čtyři exkurze na pohřby, které tak trochu vybočují z běžného „posledního sbohem“.

17.8.2009 v 9:21 | Karma: 12,86 | Přečteno: 1834x | Diskuse| Ostatní

Marcel Bystroň

5 bitev, které rozhodli nindžové

Samuraj Gemban vyzve nindžu Šošundžina, aby dokázal, že je opravdu tak dobrý, jak se o něm vypráví. Dá mu za úkol ukrást polštář, na němž bude Gemban spát a teprve až tento úkol nindža zvládne, zaplatí samuraj požadovanou sumu za jeho služby. Ráno se Gemban probudí s hlavou na kameni a u dveří spatří zahaleného Šošudžina, který právě vyhodil do vzduchu samurajův polštář, vytáhne meč a než polštář dopadne na zem, rozsekne ho na čtyři kusy.

10.7.2009 v 10:04 | Karma: 19,81 | Přečteno: 2485x | Diskuse| Společnost

Marcel Bystroň

Na Michiganském jezeře utonulo 300 Čechů

Asi 16 kilometrů od Chicaga leží městečko Cicero. Na 47. Západní ulici je podezřelý klid, nikde ani živáčka. Domy, kde žijí roku 1915 desítky českých imigrantů, zejí prázdnotou. Je pondělí 25. července a všichni obyvatelé této ulice jsou mrtví.

2.7.2009 v 10:05 | Karma: 22,56 | Přečteno: 2955x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7008x

Seznam rubrik

Oblíbené stránky