Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

Totedyne

6. 11. 2008 18:10
Já bych to tak nedramatizoval

Šance, že do konce roku 2008 vám spadne na dům satelit není ani 1:15. :-)

0 0
možnosti
T

Tonička

9. 11. 2008 18:11
Re: Já bych to hezky zdramatizovala

 Nic se neděje, skeptici nás zachrání - "Vesmírné smetí do odpadkových košů skeptiků letí..." Nebo raději vše o čem zatím nevíme oříznou rychle Ocammovou břitvou a je vystaráno.VVVPohodička!

0 0
možnosti
MT

tuccy

6. 11. 2008 16:22
Ad bordel na orbitě

nezoufejte, až bude situace natolik vážná že se bude chít investovat do řešení, prostě se tam pošle laserový kanón ;-) Do té doby už určitě bude zase o něco menší a nebude potřeba něco rozměrů Boeingu 747 ;-)

0 0
možnosti
VM

tgr

6. 11. 2008 16:12
Brno je od Prahy 200km

... nikoliv 20. Proto druzice letí 25 sekund, ne 2 a půl sekundy.

0 0
možnosti
MV

Martin V

6. 11. 2008 15:47
Pár nepřesností

Družoce a "smetí" pomalu, ale jistě padá na zem, tření o zbytečky vzduchu je postupně brzdí a družice a ostatní haraburdí ztrácí rychlost a padá zpět na zem a čím je níže, tím více se brzdí a rychleji padá. K vytvoření prstence je nutné umístění všech trosek do jednoho poměrně dost specifického místa a je taky nutné je v tomto místě udržet pomocí měsíců nebo průběžně doplňovat jejich hmotu, jelikož prstence vlivem gravitační síly pomalu "padají" na planetu.

A dále autor asi nikdy neslyšel, že rychlost je relativní veličina k místu pozorování a pořád se tam ohání jednou rychlostí srážky. Pokud tedy astronautovi vypadnouz ruky kombinačky při příštím obletu raketoplánu tím samým místem nenarazí kleště do raketoplánu rychlostí 28tis km/h, ale jen rozdílem vzájemných rychlostí - teoreticky by je šikovný astronaut mohl bez problemu chytit do ruky

0 0
možnosti
JM

Hucul

6. 11. 2008 16:14
Re: Pár nepřesností

Potiz je v tom, kdyz se leti pod nejakym uhlem ke smeru letu smeti, ona je to pak docela slupka. Je pravda, ze kazdy vypusteny raketoplan musi po navratu absolvovat vymenu minimalne jednoho poskozeneho okenka. Zpravidla se nerozbije, ale daleko k tomu nebyva.

Problem na nizsich orbitach jste popsal hezky, trenim o castecky vzduchu se teleso brzdi, ztraci energii a tedy logicky klesa, cimz se jeste vice brzi o hustsi vzduch, atakdale. Ale na dostatecne vysokych orbitach, mezi ktere patri bohuzel i geostacionarni orbita, jaksi treni vzduchu odpada. Brzdeni se pak nekona, soustava je takrka idealnim fyzikalnim modelem. A jak nam pravi fyzikalni zakony, bez sily odporu zustane tato soustava tak, jak je. Pech, co?

0 0
možnosti
JM

Hucul

6. 11. 2008 15:21
A o ktere orbite mluvite?

A proc mluvite o prstenci? Pokud myslite geostacionarni orbitu, ktera je jen jedna, tak ano, tam je trochu tesno. Ale jinak je kolem Zeme neustale vylozene oblak druzic, ktere vesele obihaji na ruznych orbitach ruznych vysek. Geostacionarni orbitu bychom meli chranit pred smetim, protoze je vzacna, pomalu se nam plni a stare satelity z ni jentak do atmosfery neklesnou. Ale jinak je kolem Zeme jeste skoro nekonecne mnozstvi volnych orbit, takze nepropadejte panice... zatim. :o)

0 0
možnosti
GKB-

Glock každopádně bez -e

6. 11. 2008 15:14
Hmmm

Zajděte do sekce technet na idnesu a najděte si článek pana Karla Pacnera. Ten o sestřelování družic .... je tam jedna drobná zmínka o zemské přitažlivosti, následkem čehož tyhle předměty na oběžné dráze dříve či později zaniknou samy (úlomky z té americké družice měly zaniknout do roka).

Hezký den

0 0
možnosti
PS

Worff

6. 11. 2008 15:01
To by člověk nemohl nikdy vyjít,

kdyby ho tohle mělo strašit. Určitě je větší pravděpodobnost, že se udusím rohlíkem než že mi spadne vysloužilá družice na hlavu. Když si nebudeme ničit živnotní prostředí, tak totiž ty družice, které mají velikost maximálně několika metrů, shoří beze zbytku v atmosféře.

0 0
možnosti
V

vilous

6. 11. 2008 15:29
Re: To by člověk nemohl nikdy vyjít,

R^Kolem roku tuším 1979 dožívala stanice Skylab, která byla opravdu velká a přepokládalo se, že velké kusy dopadnou až na zem (ve finále tuším jeden zabil krávu v Austrálii). No a s kamarády jsem si říkali - není známý případ, že by družice zabila opilého člověka , tak jsme na to měli vlastní prevenci;-D. Autorovi doporučuji též dát si nějakého paňáka a nestrašit. Nebo chce za něco bojovat? Tak ať vezme podběrák a jde to smetí chytat.

0 0
možnosti
AK

donovanstangiano

6. 11. 2008 14:50
Hezký

fakt je to hodně čtivé, pište dál, těším se! R^

0 0
možnosti
L

lesicatko

6. 11. 2008 14:50
Autor neovláda fyziku

Ten odpad na orbite má totižto tiež 1 kozmickú rýchlosť, takže nenarazí rýchlosťou 28.440 km/h do raketoplánu .

V skutočnosti bude mať voči raketoplánu ten odpad rôznu relatívnu rýchlosť, ale zďaleka nie 7,8 kms-1.Ak len nenatrafí na družicu vypustenú v protismere.

To už nebezpečnejšie sú mikrometeority.

.

No a pohľad do budúcnosti, kde by sa posádka vracala po 2 ročnom výlete z Marsu  a našla Zem s prstencom - tak obávam sa, že alebo žiadna taká výprava s ľudskou posádkou nepôjde na 2 roky, pretože to je technologický a bezpečnostný hazard,alebo pôjde na iných typoch pohonných systémov, kde sa vieme na Mars s ľudskou posádkou dostať za 2 dni - a potom by sme vedeli efektívne vyčistiť aj ten odpad na orbite. Proste tak ako sme si nevyrúbali všetky lesy ked prichádzala priemyselná éra / a to boli tiež predpovede / lebo sme prešli na uhlie a ropu, tak sa neutopíme v odpade na orbite -  prejdeme na iné technológie. Ale inak pekný článok

0 0
možnosti
  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7008x

Seznam rubrik

Oblíbené stránky