Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na Michiganském jezeře utonulo 300 Čechů

Asi 16 kilometrů od Chicaga leží městečko Cicero. Na 47. Západní ulici je podezřelý klid, nikde ani živáčka. Domy, kde žijí roku 1915 desítky českých imigrantů, zejí prázdnotou. Je pondělí 25. července a všichni obyvatelé této ulice jsou mrtví.  

Chicagská společnost Western Electric, která zaměstnává spoustu Čechů, před několika měsíci poráží svého největšího konkurenta Kellogg Switchboard & Supply company tím, že koupí kontrolní podíl v této společnosti. Trh s telefony se slibně rozvíjí a vedení Western Electric se odhodlává, pod tíhou úspěchu, k nezvyklému kroku. Odmění zaměstnance své pobočky Hawthorne Works v Ciceru nedělním piknikem v Michigan City, kam doplují parníčky z Chicaga po jezeře Michigan. Jak špatný nápad to je, v tuto chvíli nikdo netuší.

Rozbitá čerpadla? Kašlete na to!
V docích u Clark Street Bridge kotví tři lodě Eastland, Theodore Roosevelt a Petoskey. Western Electric zakoupila 7000 palubních vstupenek pro své zaměstnance a brzy ráno v neděli 24. červenec přicházejí první cestující. Je pod mrakem a občas slabě prší. Hodinu před plánovaným vyplutím v 7.30 nastupují pasažéři a je slyšet převážně čeština. Kapitán Harry Pedersen se schází s hlavním palubním inženýrem Josephem Ericksonem a ptá se ho, zda jsou vyrovnávací nádrže plné. Erickson potvrdí, že před patnácti minutami jeho první asistent Charles Silvernail a druhý asistent Fred Snow se pokusili napumpovat do nádrží vodu, ale bohužel čerpadla jsou mimo provoz. Kapitán nad tím nakonec mávne rukou a vysloví jen přání, aby je opravili. Vyrovnávací nádrže na lodi slouží ke správné stabilitě lodi, aby se vlivem zátěže na palubě nepřevrhla. Do kapitána nechtíc vrazí zamilovaná dvojice čtyřiadvacetiletý William Sherry a sedmnáctiletá Emma Samek (Ema Samková). Mají se příští měsíc brát a díky jejich poblázněnému výrazu nevyžaduje kapitán žádnou omluvu.

Nakláníme se!
Na palubě lodi Eastland, která by podle plánu měla plout v čele tříčlenného konvoje se promenádují první hosté. Manželé John a Fannie Salakovi (ve své rodné vlasti Honza a Fanynka Salákovi), zaměstnanci Hawthorneových dílen v Ciceru, jdou opatrně po mírně se houpajícím lodním můstku a míří rovnou do podpalubí, kde na ně čeká snídaně. Mají na sobě ty nejlepší sváteční šaty, ostatně jako všichni účastníci podnikového výletu a Fannie si je nešikovně pocintá černou kávou. Je smutná a manžel ji musí utěšovat: „To není žádná tragédie!“ Po snídani jdou na palubu a opřou se o zábradlí s výhledem do přístaviště. Bohužel, tento logický nápad má většina cestujících. Je 6.41 a Eastland se začíná lehce naklánět směrem k břehu. Pasažéři se tím baví a žertují, že se Eastland potopí dřív, než vypluje. Posádka odhání lidi od pravoboku a žádá je, aby se rozložili rovnoměrně po celé palubě. V tutéž chvíli se podaří Silvernailovi a Snowovi opravit čerpadla a vyrovnávací nádrže se začínají pomalu plnit vodou. Loď se na chvíli stabilizuje. V sedm hodin vydává kapitán telefonický povel tažnému remorkéru Kenosha, aby zahákl za sebe Eastland a byl připraven k vyplutí na jezero přesně v 7.30. Na palubě je v tu dobu kolem 1000 lidí a o pět minut později Erickson startuje lodní motory.

Tanec na šikmé ploše
Nalodění Eastlandu je přerušeno v 7.10, protože kapacita 2500 pasažérů je dosažena. Teď už mohou účastníci zájezdu nastupovat jen na lodě Theodore Roosevelt nebo Petoskey na východní straně Clark Street Bridge. V 7.13 začíná na zádi Eastlandu vyhrávat Bradfield's Orchestra a hudba přitáhne mnoho cestujících. Mezi šlágry můžeme slyšet i ryze českou polku a William Sherry a Emma Sameková začínají, stejně jako další páry, tančit. Loď se lehce kymácí a naklání o 10 stupňů, které nevypadají z pohledu na palubě tak zlověstně. Můstek se stahuje, ale na molo dobíhá Ewan Sladkey (Sladký), jeho kolegové z práce na něj volají, ať pluje na jiné lodi, ale Sladkey skočí do vody. Celý šťastný, že odjezd stihne, se pak nechává vytáhnout posádkou Eastlandu. O několik minut později bude tohoto skoku litovat. Nakloněná loď nabírá otevřenými okny ve skladech vodu, ale to ještě nikdo neví. Tažný remorkér Kenosha má už Eastland na svém háku a lano se narovnává. Je 7.28 a loď se naklání o 45 stupňů a všem, kdo ještě před chvíli žertovali o šikmé ploše, zmrzne úsměv na rtech.

Dvě minuty hrůzy 1
Nádobí od snídaně je na zemi, stejně tak jako všechen proviant lodního baru. Tam se před chvíli přesunul i orchestr, která přestává hrát a jeho členové s děsem tisknou k hrudu své hudební nástroje. Klavír se sune po parketu a přimáčkne ke stěně dvě ženy. Z úst jim teče krev a umírají v hrozných bolestech. Lednička za barovým pultem se převrátí s mocným hlukem a všichni cestující vědí, že katastrofa je bezprostředně blízko. Nastává panika a barová lednička spadne na dvě děti. Jsou na místě mrtvé. Hlavní paluba je přecpaná prchajícími lidmi, kteří svými těly doslova ucpou východ z podpalubí. Eastland se ještě více nakloní a v 7.30 je „vzhůru nohama“. Vyděšení cestující, kteří zůstanou v trupu Eastlandu, jsou jako v uzavřené konzervě, která se začíná plnit vodou. Jeden ze zachráněných Bedrich Simonek (Bedřich Šimůnek) popisuje situaci: „Voda začala zaplavovat loď. Já jsem dobrý plavec a snažil jsem se udržet si hlavu nad vodou. Drželo se mě asi šest lidí a táhli mě dolů. Když jsme se potopili, pustili mě a já jsem se mohl zase dostat na hladinu. Vyplaval jsem oknem a plaval jsem ke břehu, kde mě provazem vytáhli.“ Spisovatel Jack Woodford (1894 - 1971), který ve chvíli katastrofy stál na druhé straně řeky popisuje tuto událost: „Obrovský parník se pomalu otáčel blízko břehu jako velryba, která se otáčí břichem k hladině. Žádný výbuch, žádný oheň, naprosto klidné počasí. Bylo to tak neuvěřitelné, až jsem myslel, že mám halucinace.“

Dvě minuty hrůzy 2
Většina z obětí jsou mladé ženy a děti. Během rána utonuly najednou celé rodiny. Díky rychlosti, s jakou se tragédie odehrála, si nikdo nestačí vzít záchrannou vestu, natož spustit záchranný člun. Frank Dolezal (František Doležal) vzal na nedělní plavbu po jezeře svou manželku Josephine (Josefínu) a své děti čtyřletou Mary, tříletého Franka Jr. a teprve devítiměsíční dcerku Lillii. Když se loď převrací, jsou všichni na horní palubě. Paní Dolezalová sevře batole v náručí a její manžel se instinktivně chytí zábradlí, děti Frank Jr. a Mary přepadnou přes palubu. Otec neváhá a skočí za nimi. Ve vodě je zmatek, desítky rukou se snaží zachytit čehokoliv a kohokoliv. Konečně uvidí Mary, která zoufale bojuje o život do chvíle, než na ni spadne těžká ocelová klatka a rozrazí jí hlavu. Pan Doležal jen bezmocně přihlíží a nedostatek vzduchu ho žene nad hladinu. Nadechne se a znova hledá svého syna. Pak znova nad hladinu a zase hledá. Zoufalý otec hledá svého syna více než hodinu a nakonec ho musí násilím vylovit záchranáři a nasadit mu pouta, protože vyčerpaný otec nehodlá s hledáním přestat: „Budu tady hledat třeba rok!“ Jeho žena není k nalezení. V ten den přijde o celou svou rodinu. Přestože loď byla jen 6 metrů od přístaviště a přes rychlou reakci posádky remorkéru Kenosha, který pomáhá lidem uvízlým na převráceném trupu, zahyne 841 cestujících a čtyři členové posádky.

Kapitán opustil loď jako první
Tři dny lovili dobrovolníci z vody mrtvá těla. John Salak (Jan Salák), jehož manželka Fannie je mezi oběťmi, nesnese mučivou ztrátu a spáchá v pondělí sebevraždu. Otráví se doma svítiplynem. Snoubenci William Sherry a sedmnáctiletá Emma Sameková (Ema Samková) jsou pohřbeni ve společném hrobě. Při pitvě vyjde najevo, že Emma byla v třetím měsíci těhotenství. Policie po nehodě zatkne několik zaměstnanců lodní společnosti, které Eastland patří. Mezi zatčenými je i kapitán Harry Pedersen a hlavní inženýr Joseph Erickson, který přijde během nehody o svého teprve devatenáctiletého bratra Petera, který byl rovněž členem posádky. Rozzuřený dav se na kapitána vrhne a policie má hodně práce, aby ho uchránila před lynchem. Lidé mu nemůžou zapomenout, že porušil čestné právo kapitána opustit loď jako poslední a vyskočil z lodi jako první.


Příčina tragédie
Vyšetřováním se zjistí, že Eastland naprosto neodpovídal bezpečnostním předpisům. Po potopení Titaniku a obrovských ztrátách na životech v důsledku nedostatku záchranných člunů, vstoupí 4. března 1915 v platnost, podle něhož musí být na každé lodi umístěno tolik záchranných plavidel, kolik je kapacita lodi. Vedení společnosti a kapitán Eastlandu sice nechají 2. července 1915 přidat na horní palubu dalších šest záchranných člunů, aby novému nařízení vyhověli, ale zapomněli Eastland odlehčit na jiných místech. Tonáž lodi přesahuje bezpečné limity a bylo jen otázkou času, kdy se na supertěžké lodi odehraje nějaká tragédie. Další příčiny havárie byly technické nedostatky lodi. Plavidlo bylo špatně zkonstruováno, mělo špatně rozloženou váhu a těžiště bylo příliš vysoko. Také vyrovnávací nádrže byly téměř prázdné. Měla v nich být voda, která by udržela loď ve správné poloze. Pumpy však byly rozbité a nefungovaly.


Autor: Marcel Bystroň | čtvrtek 2.7.2009 10:05 | karma článku: 22,56 | přečteno: 2955x
  • Další články autora

Marcel Bystroň

Největší diamantová loupež

16. února 2003 pětičlenný tým lupičů vyloupí trezory v Diamond Center v Antverpách a odnesou si lup v hodnotě 100 milionů dolarů.

4.1.2010 v 10:13 | Karma: 17,98 | Přečteno: 4480x | Diskuse| Společnost

Marcel Bystroň

Za vším hledej teroristu

Ulice milionového města Toulouse zejí prázdnotou. Je půl desáté ráno 21. září 2001 a před deseti minutami otřásla městem silná exploze. Obyvatelé města mají ještě v živé paměti televizní záběry, na nichž takřka v přímém přenosu sledovali teroristický útok na newyorské věže. Obavy jsou na místě, protože výbuch pochází z areálu továrny AZN, kde se vyrábí umělá hnojiva. Dva komíny této chemičky se poroučejí k zemi, obchody v okolí továrny jsou zdemolovány a kvůli narušené statice je evakuována i místní škola. Telefonní spojení nefunguje.

29.10.2009 v 12:05 | Karma: 9,49 | Přečteno: 1525x | Diskuse| Společnost

Marcel Bystroň

Čtyři tipy na vlastní pohřeb

Je noc a měsíc v úplňku svým svitem osvětluje hroby na místním hřbitově. Jenny a Marlon si zde dávají tajnou schůzku. Je jim 16 a jejich věk považuje toto místo posledního odpočinku za velmi romantický začátek jejich schůzky. Po polibku otevře Jenny oči a pokud byste jí chtěli říznout, krve byste se v ní nedořezali. Hrob uprostřed se rozsvítil a socha anděla se uklání jako by se modlila. Pro většinu z nás je pohřeb a s ním spojené uložení ostatků něco, čím se příliš nezabýváme. Popravdě řečeno, i když u toho budeme, může nám to být jedno. Jsou ale lidé, kteří si chtějí užít do poslední chvíle smuteční slavnost, kde jsou hlavními hrdiny. Proto není divu, že vylekaná Jenny viděla svítit hrob a modlit se anděla. Místní realitní makléř si nechal svůj hrob vylepšit fluorescenční barvou a nainstalovat anděla, naprogramovaného, aby se každých 24 hodin za něj modlil. To kdyby rodina na nebožtíka zapomněla. Máte-li smysl pro černý humor, mám pro vás čtyři exkurze na pohřby, které tak trochu vybočují z běžného „posledního sbohem“.

17.8.2009 v 9:21 | Karma: 12,86 | Přečteno: 1834x | Diskuse| Ostatní

Marcel Bystroň

5 bitev, které rozhodli nindžové

Samuraj Gemban vyzve nindžu Šošundžina, aby dokázal, že je opravdu tak dobrý, jak se o něm vypráví. Dá mu za úkol ukrást polštář, na němž bude Gemban spát a teprve až tento úkol nindža zvládne, zaplatí samuraj požadovanou sumu za jeho služby. Ráno se Gemban probudí s hlavou na kameni a u dveří spatří zahaleného Šošudžina, který právě vyhodil do vzduchu samurajův polštář, vytáhne meč a než polštář dopadne na zem, rozsekne ho na čtyři kusy.

10.7.2009 v 10:04 | Karma: 19,81 | Přečteno: 2485x | Diskuse| Společnost

Marcel Bystroň

Popraveni omylem

Amnesty International uvedla, že na popravištích ve 25 zemích skončilo v loňském roce nejméně 2 390 osob. Odsouzeno k nejvyššímu trestu bylo v 52 státech navíc 8 864 lidí. Nejvíce popravených bylo tradičně v Číně (nejméně 1 718), Íránu (nejméně 346), Saúdské Arábii (nejméně 102) a USA (37). Skutečný počet může být ještě vyšší, protože některé státy informace o trestu smrti nezveřejňují. Popravy vykonalo 25 zemí, v Evropě popravuje již jen Bělorusko.

18.6.2009 v 18:45 | Karma: 20,39 | Přečteno: 2465x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7008x

Seznam rubrik

Oblíbené stránky