Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak se stát agentem FBI

Na 385 akrech zalesněné půdy ve Virginii se rozléhá základna americké námořní pěchoty – Quantico. Na území této základny od roku 1972 leží komplex budov s ubytovnou, jídelnou, učebnami, školními laboratořemi, kaplí, správními úřady, tréninkovým centrem, tělocvičnou a maketou běžného amerického města zvanou Hogan´s Alley. Pokud jste se ocitli uvnitř tohoto komplexu, znamená to, že buď jste vyučujícím specialistou, nebo studentem. Nikdo jiný zde nemá přístup a všechny žádosti o prohlídku končí vždy ve skartovači. Vítejte na Akademii FBI v Quantico! Nechte se provést výcvikem nejlepších agentů světa. 

Nováčků nechybí sebevědomí
Jsme v baru Command Post Pub na Potomac Avenue v městečku Quantico ve Virginii. Právě se otevírají dveře a několik nových tváří si sedá ke stolu s velmi dobrou náladou. Mladá blonďatá servírka si zapíše jejich objednávku a vyslechne si opět poznámku jednoho z nich. Asi pětadvacetiletý hispánec Julio se jí zeptá, zda už někdy měla rande s agentem FBI. Servírce prolétne hlavou, že už stokrát, ale nakonec řekne: „Tebe mladíku odhaduji, že ještě nejsi agentem, takže z toho nic nebude.“ Julio se začervená a ostatní jeho známí se mu smějí. „Ale brzo budu!“ Řekne Julio sebevědomě a utiší kamarády, že nechápe, proč se baví, když ani oni ještě také nejsou pravými agenty. Je tady nový turnus a za 17 týdnů absolvuje nedalekou Akademii FBI sotva polovina adeptů. Ročně se k FBI přihlásí okolo 30 tisíc Američanů. Jenže počet míst je omezený. Práce je jen pro 11 tisíc agentů, kteří v současné době působí na území USA i v zahraničí.

Arabsky a čínsky jako když bičem mrská
Agenti FBI jsou hlavní vládní vyšetřovatelé, kteří jsou zodpovědní za vyšetřování na federální úrovni. Jde o výběrovou organizaci, a proto není jednoduché se tam jen tak dostat. Zájemců je, jak víme, mnoho a šance, že se právě na vás usměje štěstí je jedna ku deseti. Předpokládejme, že bravurně zvládáte anglický jazyk a máte nebo si zajistíte americké občanství. V první řadě musíte mít magisterský nebo bakalářský titul z oboru trestního práva, nebo oboru, na který se chcete specializovat (účetnictví, počítačové technologie apod.). Musíte kromě angličtiny plynně mluvit alespoň jedním z těchto jazyků – arabštinou, perštinou, ruštinou, urdštinou, všemi dialekty čínštiny, japonštinou, korejštinou, španělštinou nebo vietnamštinou. V době jmenování do funkce musí být váš věk mezi 23 a 36 lety a měli byste mít za sebou 3 roky zkušeností u policie (nebo alespoň u armády). Vyhovujete těmto podmínkám? Můžete se tedy přihlásit k přijímacímu řízení.

Přijímačky neovlivní žádný váš vlivný strýček
O dva dny později sedí v baru Command Post Pub tři mladíci a tentokrát na flirtování s mladou blonďatou servírkou nemají ani pomyšlení. Chtějí se opít a také se jim to daří. Barman nestačí nalévat a každou chvíli je svědkem, jak jeden z mladíků pláče. Nakonec pláčou všichni tři a obsluha baru nehne ani brvou. Na tyto zhroucení jsou už zvyklí. Co je příčinou deprese? Neprošli přijímačkami Akademie FBI. Zkoušky jsou totiž velmi tvrdé a hodnotí se písemný test, ústní pohovor, zdravotní stav, fyzická kondice a psychologické vyšetření. V čem přesně neuspěli, se mohou jen dohadovat, protože se vše hodnotí body a důležitý je celkový výsledek. Instruktoři z Akademie FBI se shodují, že zatímco v devadesátých letech se uchazeči inspirují seriály a filmy z prostředí FBI, po útoku na věže v New Yorku se hlásí adepti z čistě vlasteneckých důvodů. Plat, který se u agentů FBI pohybuje mezi 89.000 až 111.000 dolary ročně (v přepočtu asi 150 000 – 185 000 korun měsíčně), není až tak důležitý.

Profil škrtiče pomohl dopadení
Na střeše domu v Bronxu je 12. Října 1979 nalezeno nahé tělo Franciny Evolson (*1953). Je uškrcena popruhem své kabelky, její bradavky jsou odříznuty a položeny na hrudník. Na břiše má nápis „Fuck You“ a na stehně „Nikdy mě nechytíte!“ Agent FBI John Dougles vypracuje na základě způsobu a místa vraždy psychologický profil potencionálního pachatele. Jde prý o bělocha mezi 25 až 30 lety, svou oběť zřejmě znal. Vrah má podle agenta průměrnou inteligenci, přerušil studia, je nezaměstnaný a nemá za sebou vojenskou službu. Za pár týdnů podle tohoto (a ještě daleko podrobnějšího) profilu zatknou detektivové třicetiletého herce Carmina Calabro, který žije v domě a nedokončil střední školu. Calabro je odsouzen k 25 letům vězení a „profilování“ agenta Johna Douglese se učí dodnes v programu behaviorálních věd na Akademii FBI.

Myšlenky zločince
Akademie FBI nabízí několik programů, které jsou rozděleny do několika oddělení. Budeme jim říkat například katedry. Nejžádanější je katedra behaviorálních věd, která se zabývá psychosociálními aspekty kriminálního chování zločinců, zvládání stresu policistů při vymáhání práva, vyšetřování vraždy na místě činu. Dále se zabývá kriminalitou gangů, domácím násilím a národním terorismem. Instruktoři jsou většinou ostřílení policejní důstojníci a odborníci z oborů psychologie, kriminologie a sociologie. Tato katedra se zaměřuje na vývoj nových a inovativních přístupů ve vyšetřování, studiu pachatele a jeho chování, včetně motivace. Prostě tým agentů vytváří profil vraha, a pokud znáte seriál Myšlenky zločince, jste doma. 

Studujte, abyste mohli studovat
Za dva týdny se v baru objeví jeden z mladíků, který nastoupil na akademii jako nováček. Má zde schůzku se svou manželkou. „Jak se máš?“ Ptá se žena a mladík si nasadí černé brýle. „Nesmím nic říct, podepsal jsem mlčenlivost“, zní jeho odpověď a mladá brunetka udiveně zvedne oči. Pak raději vypráví, co je nového doma a na nic se už neptá. Když odjede, dá si mladík Bourbon a snažím se nenápadně dozvědět, kterému tréninkový programu se budoucí agent FBI věnuje. Po několika panácích se Andrew (to je mladíkovo skutečné jméno) konečně rozpovídá. Je mu 28 let, má vystudovanou chemii na Kalifornské univerzitě a tři roky pracuje u CSI v San Franciscu. Chce u FBI pracovat na forenzním oddělení. Více vědět nechci, aby Andrew neměl malér u nadřízených.

Dejte mi šupinku kůže a najdu vám pachatele
Katedra forenzních věd a výzkumu učí přesně to, co znáte ze seriálů Kriminálka Las Vegas, Miami a New York. Tedy skoro – musíte pominout hollywoodskou licenci. Tito laboratorní odborníci nikdy nechodí do terénu a nevyšetřují zločiny – ve skutečnosti jsou zalezlí ve své laboratoři a se zločincem přijdou do styku jen, pokud je mrtvý nebo když ho usvědčují u soudu. Na této katedře učí vědci a profesoři z University of Virginia. Jsou to kapacity z oborů biochemie, genetiky, chemie a fyziky. Takže pokud se přihlásíte sem, měli byste mít za sebou aspoň jednu vysokou školu v jednom z těchto oborů.


„Nesnáším úředníky z FBI!“
Klasickou katedrou je katedra pro vyšetřování. Absolventi tohoto oboru se v praxi zabývají organizovaným zločinem (mafie, gangy, drogová kriminalita), tzv. zločiny „bílých límečků“ (tunelování, korupce, pojistné podvody atd.) a komunikaci mezi jednotlivými policejními útvary a státy v rámci USA. Jsou to přesně ti agenti, které znáte z filmů Clinta Eastwooda, kde je kontroverzní policejní detektiv „vážně nemá moc rád“, protože zdržují vyšetřování byrokratickými postupy a navíc jsou tak nebetyčně arogantní.

Mariňák z vás vyždímá maximum
„Jedu, jedu, jedu, jedu!!!“ Hispánec Julio běží z posledních sil a vedle něho lehce pobíhá šlachovitý tělocvikář, který mu do ucha řve, že jede. Juliovi bleskne hlavou, že toho má už dost a přesně v tomtéž okamžiku uslyší, jak tělocvikář zařve: „Už toho máš dost, ty padavko?!“ Čte mu snad myšlenky? Tělocvikář je místní instruktor na udržování fyzické kondice. I když tak docela místní není. Je to seržant vypůjčený ze základny námořní pěchoty a moc dobře ví, jak z nováčků vytřást duši. Julio dobíhá a instruktor zamumlá pár urážlivých sprostých slov na jeho fyzičku. Je polední pauza a čas na oběd.

Zničující rozcvička je tady každý den
Nemyslete si, že pokud jste zvládli přijímací test vaší fyzické kondice, budete mít od tělocviku pokoj. Čeká vás denně sprint na 300 metrů, běh na 2,5 kilometrů, sedy lehy, kliky. Poteče z vás pot a budete proklínat den, kdy jste dostali ten hloupý nápad stát se agentem FBI. Zábavnější částí je ovšem taktická střelba. Cvičení se zbraní probíhá v Hogan´s Alley, která je součástí akademie. A co že to je? Dokonalá replika skutečného městečka, kde se vám dostanou pod kůži postupy, které budete uplatňovat na skutečné ulici. 

Hogan´s Alley je jen kulisa
Naprosto realistické prostředí Hoganovy aleje, které imituje městkou část od března 1987, kdy je zprovozněno, uchvátí nováčky svou precizností. Jsou zde činžovní domy, obchůdky, pošta, banka. Vše samozřejmě jako dokonalá maketa ve scéně hollywoodského filmu. Situace pro začátečníky je jasná. Instruktoři jim sdělují, že ozbrojený gang přepadl banku a drží nezjištěný počet rukojmí. Adepti si navlékají neprůstřelné vesty, do ucha si strčí vysílačku a zkontrolují své zbraně. Vyráží vpřed. Jedna skupinka obíhá banku, aby se tam mohla zadním vchodem. Už jsou všichni uvnitř a následuje krátká střelba. Po pár vteřinách je po všem a nadšení kadeti hrdě hlásí, že úkol je splněn a pachatelé jsou zneškodněni. Jenže radost je předčasná. Instruktoři jim oznámí, že při jejich zásahu v bance je zabito 5 rukojmí. Celá akce se musí opakovat ještě několikrát a než se setmí, podaří se kadetům konečně nezabít nevinné civilisty.

Je libo větší kalibr?
Máte-li rádi zbraně, zkuste tréninkový program zaměřený na střelné zbraně. Je sice určen především policejním důstojníkům a „hotovým“ agentům, ale možná u vás vedení akademie přimhouří oči. Zde se naučíte zacházet s jakýmikoliv střelnými zbraněmi. Od pistole až po rakety země - vzduch. Je dobré vědět, že do revolverového bubínku se nestrkají brokové náboje, nebo že odstřelovači raději používají dlouhé zbraně se zaměřovací optikou. Také se zde cvičí odborníci, kteří skončí ve skladu střelných zbraní a munice FBI a speciálních zásahových jednotek. Ale není to nedůležitá práce. Někdo se přece musí postarat o kvéry „kovbojů“ ze S.W.A.T (policejní jednotky rychlého nasazení), aby jim neselhaly v akci.

Chcete velmi drahé hračky?
Pro technicky nadané žáky má Akademie FBI k dispozici katedru technologií. Sem patří audiovizuální služby (sledování pomocí kamer, fotografií a také známé odposlechy) a satelitní technologie (např. pro vyhledávání pachatelů nebo jejich vozidel). Jestliže máte výtvarné nadání, můžete se zde věnovat i grafickým programům pro tvorbu ilustrací z místa činu, názornému ztvárnění popisu pachatele (tzv. identikit), nebo práci s fotografiemi (získávat z fotografií co nejvíc informací). Pro počítačové nadšence jsou k dispozici velmi výkonné počítače, kde můžou získat vědomosti o práci s daty a vyhledávání zločinců podle různých kritérií (věku, povolání, otisků prstů, DNA apod.) 

Ochrana prezidenta a střelba z jedoucího auta
V Hoganově aleji musejí stážisté projít několika programy. Naučí se střílet na ulici, aniž by zasáhli nic netušící kolemjdoucí, aplikují několik scénářů zatýkání pachatelů od gangsterů po teroristy, jsou zasvěceni do taktiky při únosech a nočních hlídek a v neposlední řadě mají za úkol defenzivní střelbu při útoku na federální úředníky. Také se cvičí v řízení vozidel během pronásledování, střílejí z auta za jízdy a musí vědět, co dělat, jestliže dojde k poruše nebo havárii vozidla. Do základního výcviku také patří ochrana prezidenta a jiných státních úředníků. Musí se naučit pozorovat prostředí, vyhledat potencionálního atentátníka a eliminovat ho, aniž by zranili subjekt, který chrání.

Ještě závěrečná zkouška a jste agentem FBI
Je poslední den výcviku a Julio dokázal přežít všech 17 týdnů. Blíží se vyhlášení výsledků a z 80 nováčků, kteří se na akademii přihlásili, zbývá pouhých 15. Těm se dostane té cti a budou přijati k FBI. Kadeti mají za sebou 643,5 hodiny výuky, které se skládají z teoretické části, práce se střelnou zbraní, taktických a odborných dovedností. Ještě ovšem zbývá závěrečná zkouška. Ta se skládá z 9 testů. Po dvou testech jsou z práva a z moderních vyšetřovacích technik. Dále pak z behaviorálních věd, výslechu, etiky a vědy (podle oboru, který studujete) a vše završí všeobecný pohovor. 

Už se blíží závěr programu
Samozřejmě se navíc hodnotí taky vaše fyzická kondice (sedy lehy, 300 m sprintu, kliky a jeden a půl kilometru běhu), kde se hodnotí body a jde o celkovou vyváženost, než o dominující úspěch v nějaké disciplíně. Dále kadeti musí složit zkoušku z defenzivní taktiky se zaměřením na box a bojová umění, která dokážou odzbrojit a znehybnit nepřítele. Už to máte za sebou a těšíte se na práci u FBI? Ještě chvíli musíte počkat. Nyní zasedá komise, která hodnotí váš výkon. Zkoumají se nejen úspěchy vašeho působení během celého tréninkového programu, ale i vaše osobnost. A sice, zda jste dostatečně přilnuli k hlavním hodnotám FBI. Které že to jsou? 

Důležité hodnoty FBI
Na prvním místě je bezpodmínečná oddanost Ústavě Spojených států. Dále respektování důstojnosti, práv a svobod těch, které máte v budoucnu chránit. Další hodnotou je soucit, pak cit pro spravedlnost a v neposlední řadě nekompromisní spjatost s institucí. Vy jste FBI a FBI jste i vy. Julio a Andrew vystřílejí za dobu 17 týdnů na základně Quantico až 5000 nábojů, naučí se střílet z lehkého kulometu a projdou několika kvalifikačními kursy na další různé zbraně. Doufejme, že jim to k něčemu bude. Podle statistik 3 z 10 nových agentů FBI přijde v terénu o život do jednoho roku po absolvování akademie. Vážně se chcete stát agentem FBI? 


Autor: Marcel Bystroň | čtvrtek 11.6.2009 11:42 | karma článku: 37,94 | přečteno: 20393x
  • Další články autora

Marcel Bystroň

Největší diamantová loupež

16. února 2003 pětičlenný tým lupičů vyloupí trezory v Diamond Center v Antverpách a odnesou si lup v hodnotě 100 milionů dolarů.

4.1.2010 v 10:13 | Karma: 17,98 | Přečteno: 4480x | Diskuse| Společnost

Marcel Bystroň

Za vším hledej teroristu

Ulice milionového města Toulouse zejí prázdnotou. Je půl desáté ráno 21. září 2001 a před deseti minutami otřásla městem silná exploze. Obyvatelé města mají ještě v živé paměti televizní záběry, na nichž takřka v přímém přenosu sledovali teroristický útok na newyorské věže. Obavy jsou na místě, protože výbuch pochází z areálu továrny AZN, kde se vyrábí umělá hnojiva. Dva komíny této chemičky se poroučejí k zemi, obchody v okolí továrny jsou zdemolovány a kvůli narušené statice je evakuována i místní škola. Telefonní spojení nefunguje.

29.10.2009 v 12:05 | Karma: 9,49 | Přečteno: 1525x | Diskuse| Společnost

Marcel Bystroň

Čtyři tipy na vlastní pohřeb

Je noc a měsíc v úplňku svým svitem osvětluje hroby na místním hřbitově. Jenny a Marlon si zde dávají tajnou schůzku. Je jim 16 a jejich věk považuje toto místo posledního odpočinku za velmi romantický začátek jejich schůzky. Po polibku otevře Jenny oči a pokud byste jí chtěli říznout, krve byste se v ní nedořezali. Hrob uprostřed se rozsvítil a socha anděla se uklání jako by se modlila. Pro většinu z nás je pohřeb a s ním spojené uložení ostatků něco, čím se příliš nezabýváme. Popravdě řečeno, i když u toho budeme, může nám to být jedno. Jsou ale lidé, kteří si chtějí užít do poslední chvíle smuteční slavnost, kde jsou hlavními hrdiny. Proto není divu, že vylekaná Jenny viděla svítit hrob a modlit se anděla. Místní realitní makléř si nechal svůj hrob vylepšit fluorescenční barvou a nainstalovat anděla, naprogramovaného, aby se každých 24 hodin za něj modlil. To kdyby rodina na nebožtíka zapomněla. Máte-li smysl pro černý humor, mám pro vás čtyři exkurze na pohřby, které tak trochu vybočují z běžného „posledního sbohem“.

17.8.2009 v 9:21 | Karma: 12,86 | Přečteno: 1834x | Diskuse| Ostatní

Marcel Bystroň

5 bitev, které rozhodli nindžové

Samuraj Gemban vyzve nindžu Šošundžina, aby dokázal, že je opravdu tak dobrý, jak se o něm vypráví. Dá mu za úkol ukrást polštář, na němž bude Gemban spát a teprve až tento úkol nindža zvládne, zaplatí samuraj požadovanou sumu za jeho služby. Ráno se Gemban probudí s hlavou na kameni a u dveří spatří zahaleného Šošudžina, který právě vyhodil do vzduchu samurajův polštář, vytáhne meč a než polštář dopadne na zem, rozsekne ho na čtyři kusy.

10.7.2009 v 10:04 | Karma: 19,81 | Přečteno: 2485x | Diskuse| Společnost

Marcel Bystroň

Na Michiganském jezeře utonulo 300 Čechů

Asi 16 kilometrů od Chicaga leží městečko Cicero. Na 47. Západní ulici je podezřelý klid, nikde ani živáčka. Domy, kde žijí roku 1915 desítky českých imigrantů, zejí prázdnotou. Je pondělí 25. července a všichni obyvatelé této ulice jsou mrtví.

2.7.2009 v 10:05 | Karma: 22,56 | Přečteno: 2955x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7008x

Seznam rubrik

Oblíbené stránky