Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lodě duchů 3 - Kaz II – Tři muži přes palubu

„Tady 012, volám základnu. Objevili jsme u Velkého bariérového útesu katamarán unášený mořským proudem. Vypadá to na posádku přes palubu. Přepínám.“ Toto hlášení zachytí pobřežní hlídka od svého záchranného vrtulníku 18. dubna 2007. O dva dny později se podaří lodím námořního úřadu dohnat opuštěnou desetimetrové plavidlo asi 160 km od města Townsville u severozápadního pobřeží Austrálie. Tým záchranářů vstoupí na „jachtu duchů“.

Steak z lososa nechutnal?
Záchranářům na palubě jachty Kaz II se úzkostí svírá žaludek. Na první pohled je loď zcela v pořádku - motor běží, jsou nadhozeny udice k rybaření… V podpalubí je zapnutý notebook, na stole je prostřeno jídlo (grilovaný losos), na němž nyní hodují mouchy. Všude je čisto a uklizeno, jen na podlaze leží noviny, časopis a zátky od vína. Vypadá to jakoby tříčlenná posádka zcela nečekaně vysublimovala během večeře. Kam zmizeli? Proč nehlásili stav nouze? Proč nepoužili signalizační pistoli?A mohli vůbec přežít?

Video z posledních okamžiků
Jako vodítko slouží kamera, kterou se členové posádky Kaz II, bratři Peter (69) a James (63) Tunsteadovi s jejich známým Derekem Battenem (56) natáčejí své plavby. Poslední záznam je datován 15. dubna 10:05 místního času a za povšimnutí stojí, že nikdo na sobě nemá záchrannou vestu. Také je podivné, že košile, kterou má v záběru na sobě jeden z členů posádky je nalezena v kajutě. Za necelou hodinu po tomto natáčení totiž na kontrolní volání z pobřeží už nikdo neodpoví.

Únos nebo vzkaz ze záhrobí?
Rozsáhlá záchranná akce je po týdnu bezvýsledného pátrání zastavena. Podle úřadů není šance, aby kdokoliv přežil bez záchranné vesty takovou dobu na otevřeném moři. S tím ovšem nesouhlasí Battenova neteř Hope Himingová, která tvrdí, že se svým pohřešovaným strýcem navázala spirituální spojení. Tvrdí, že je někde ve tmě a nic nevidí. To prý svědčí o údajném únosu posádky. Jenže na jachtě nebyly zjištěny žádné známky násilí. Koneckonců pokud bychom i uvěřili tomuto spirituálními vzkazu, není pravděpodobnější vysvětlení, že k nám promlouvá duše mrtvého námořníka z temné hlubiny oceánu? 

Pravděpodobný konec
James Tunstead se zřejmě snaží uvolnit lano rybářské návnady, které se zapletlo do kormidla. Nešťastně přepadne přes palubu, jeho bratr si rychle svlékne košili a skočí za ním. Sám ho však nezvládne a žádá pomoc Battena. Všichni tři jsou ve vodě a zpátky je téměř nemožné se dostat. Jachta pluje rychlostí 15 uzlů a během několika vteřin je z jejich dosahu. Ani jeden z členů posádky Kaz II není dobrý plavcem a neklidné moře je brzy vyčerpá. Jejich těla se nikdy nenajdou. Kolem australského pobřeží se v poslední době čím dál častěji pohybuje velký bílý žralok. 

Záhadné lodě křižují oceány
Mary Celeste. Anglická briga Dei Gratis objeví 4. prosince 1872 mezi Azory a Portugalskem dvojstěžník Mary Celeste. Loď je neporušena, v dobrém stavu a kajuty posádky i kapitána Benjamina Briggse, který se plaví se svou ženou a malou dcerkou, svědčí o tom, že všech deset pasažérů opouští plachetnici bez svých osobních zavazadel a ve spěchu. Vyšetřování nikdy nepotvrdí cizí zavinění, ani nepřinese zprávu o osudu posádky, která se podle všeho ztrácí v srdci Bermudského trojúhelníku.
Ivan Vasilij, 1907. Duchové na této ruské nákladní lodi mají na svědomí sebevraždy posádky, včetně dvou kapitánů. Kvůli duchům je loď nakonec podpálena.
Carroll A. Deering, 1921. Pětistěžňový škuner je nalezen na mělčině Mysu Hatteras v Severní Karolíně. Posádka nebyla nikdy nalezena.
Valencia, 1933. Tento záchranný člun je údajně potopen v roce 1906. Přesto se zjevuje jako přízrak námořníkům i obyvatelům pobřeží Vancouver Island. 
Jian Seng, 2006. U australského pobřeží je objeven rovněž bez posádky taiwanský tanker. Jeho majitele se nikdy nepodaří vypátrat a v dubnu je záměrně potopen.


Autor: Marcel Bystroň | středa 14.1.2009 10:49 | karma článku: 19,81 | přečteno: 2554x
  • Další články autora

Marcel Bystroň

Největší diamantová loupež

16. února 2003 pětičlenný tým lupičů vyloupí trezory v Diamond Center v Antverpách a odnesou si lup v hodnotě 100 milionů dolarů.

4.1.2010 v 10:13 | Karma: 17,98 | Přečteno: 4480x | Diskuse| Společnost

Marcel Bystroň

Za vším hledej teroristu

Ulice milionového města Toulouse zejí prázdnotou. Je půl desáté ráno 21. září 2001 a před deseti minutami otřásla městem silná exploze. Obyvatelé města mají ještě v živé paměti televizní záběry, na nichž takřka v přímém přenosu sledovali teroristický útok na newyorské věže. Obavy jsou na místě, protože výbuch pochází z areálu továrny AZN, kde se vyrábí umělá hnojiva. Dva komíny této chemičky se poroučejí k zemi, obchody v okolí továrny jsou zdemolovány a kvůli narušené statice je evakuována i místní škola. Telefonní spojení nefunguje.

29.10.2009 v 12:05 | Karma: 9,49 | Přečteno: 1525x | Diskuse| Společnost

Marcel Bystroň

Čtyři tipy na vlastní pohřeb

Je noc a měsíc v úplňku svým svitem osvětluje hroby na místním hřbitově. Jenny a Marlon si zde dávají tajnou schůzku. Je jim 16 a jejich věk považuje toto místo posledního odpočinku za velmi romantický začátek jejich schůzky. Po polibku otevře Jenny oči a pokud byste jí chtěli říznout, krve byste se v ní nedořezali. Hrob uprostřed se rozsvítil a socha anděla se uklání jako by se modlila. Pro většinu z nás je pohřeb a s ním spojené uložení ostatků něco, čím se příliš nezabýváme. Popravdě řečeno, i když u toho budeme, může nám to být jedno. Jsou ale lidé, kteří si chtějí užít do poslední chvíle smuteční slavnost, kde jsou hlavními hrdiny. Proto není divu, že vylekaná Jenny viděla svítit hrob a modlit se anděla. Místní realitní makléř si nechal svůj hrob vylepšit fluorescenční barvou a nainstalovat anděla, naprogramovaného, aby se každých 24 hodin za něj modlil. To kdyby rodina na nebožtíka zapomněla. Máte-li smysl pro černý humor, mám pro vás čtyři exkurze na pohřby, které tak trochu vybočují z běžného „posledního sbohem“.

17.8.2009 v 9:21 | Karma: 12,86 | Přečteno: 1834x | Diskuse| Ostatní

Marcel Bystroň

5 bitev, které rozhodli nindžové

Samuraj Gemban vyzve nindžu Šošundžina, aby dokázal, že je opravdu tak dobrý, jak se o něm vypráví. Dá mu za úkol ukrást polštář, na němž bude Gemban spát a teprve až tento úkol nindža zvládne, zaplatí samuraj požadovanou sumu za jeho služby. Ráno se Gemban probudí s hlavou na kameni a u dveří spatří zahaleného Šošudžina, který právě vyhodil do vzduchu samurajův polštář, vytáhne meč a než polštář dopadne na zem, rozsekne ho na čtyři kusy.

10.7.2009 v 10:04 | Karma: 19,81 | Přečteno: 2485x | Diskuse| Společnost

Marcel Bystroň

Na Michiganském jezeře utonulo 300 Čechů

Asi 16 kilometrů od Chicaga leží městečko Cicero. Na 47. Západní ulici je podezřelý klid, nikde ani živáčka. Domy, kde žijí roku 1915 desítky českých imigrantů, zejí prázdnotou. Je pondělí 25. července a všichni obyvatelé této ulice jsou mrtví.

2.7.2009 v 10:05 | Karma: 22,56 | Přečteno: 2955x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7008x

Seznam rubrik

Oblíbené stránky