Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lodě duchů 1 - BAYCHIMO - Smrt v Arktidě

Čas od času se objevují zprávy hlavně od Eskymáků, že je tato loď spatřena na různých místech kolem polárního kruhu. Dokonce jsou letecké snímky z roku 1999, které zachytily tento vrak poblíž Aljašky. Loď se vždy objeví a nečekaně zmizí. Podle některých svědectví bylo dokonce spatřeno 15 mužů, kteří se snažili vrak vyprostit lanem. Jsou to prý mrtví členové posádky, kteří svou loď hledají celou věčnost a když ji najdou snaží se ji vysvobodit.

Kontakt po 38 letech
Americký ropný tanker Manhattan právě proplouvá kolem mysu Barrow. Severozápadní pobřeží Aljašky je pokryto ledem a slunce rychle zapadá. Vlny tmavého oceánu naráží do lodi, jejíž kapitán si navléká tlusté palčáky a sáhne po dalekohledu.. V ledových krách spatří uvězněnou loď, nakloněnou o 30° a pokrytou vrstvou ledu. Na přídi je rozeznatelný kus nápisu s koncovými písmeny ----IMO. Kapitán si je jistý, že objevil ztracenou loď Baychimo, která zmizela v roce 1931. Bohužel, kvůli krám se nemůže dostat blíž a navíc padá tma. Je rok 1969, tanker zakotví, ale následující ráno pokračuje ve své původní trase. Loď duchů totiž zmizela.

Vyplutí na prahu polární noci
Baychimo opouští přístav Vancouver v Britské Kolumbii 6. července 1931. Kapitána obchodní lodi Johna Cornwella čeká drsná plavba podél Viktoria Island, kde má vykupovat od Eskymáků kožešiny. Cornwellova posádka má 36 mužů a za dva týdny je čeká polární noc v mrazivém oceánu kanadské Arktidy. Tato noc bude trvat půl roku a chystá pro posádku děsivé představení. Nikdo z nich ještě netuší, že se více než třetina mužů z této plavby nikdy nevrátí a stanou se navždy součástí lodi duchů. 

Výpravu pronásleduje smůla
Je podzim 1931 a parník Baychimo se vrací Severním ledovým oceánem do svého domovského přístavu. Nákladní prostory jsou napěchovány kožešinami až po okraj. Havárie parního kotle zdrží plavbu o několik týdnů. Kapitán Cornwell a jeho muži dělají, co mohou, ale další plavby jsou schopni až 30. září. Navíc zima přišla dříve než obvykle a kruté mrazy znehybňují mořské vlny do ledových pout. Baychimo, která byla uprostřed lodní cesty se těžce prokousává kupředu a 1. října už není schopná se z ledových kleští dostat ani o centimetr. 

Posádka zápasí s ledem dva týdny 
Naštěstí pro posádku loď uvízne necelý kilometr od aljašského městečka Barrow. Tam patří dokonce několik srubů jejich společnosti Hudson Bay a kapitán s posádkou se vydávají po ledových krách tímto směrem. Několik dní jsou doslova uvězněni v jednom z domů, protože venku řádí silná vánice. Ale 8. října spatří kapitán svou loď v pohybu. Ledové čelisti povolily a posádka běží, co jim síly stačí, aby se dostala na palubu dříve, než loď odnese mořský proud. Konečně jsou zpátky a přihazují do kotle. Ale po několika hodinách počasí opět přitvrdí a parník zůstane v zajetí zamrzlého oceánu. Vyčerpaný Cornwell vysílá SOS na všechny strany.

Letadla zachraňují polovinu posádky
Ze základny v Nome na Aljašce startují dvě letadla společnosti Hudson Bay ke 100 km vzdálenému cíli. Za pár hodin je nadšeně vítá vyčerpaná posádka lodi Baychimo. Je 15. října a na palubu letadel se dostane 22 námořníků. Zbylých 14 členů posádky a kapitán John Cornwell dostanou zásoby na přezimování. Jejich úkol je dohlížet na loď a hlavně její drahocenný náklad. Až na jaře roztají ledy vrátí se zpátky do Vancouveru. 15. října letadla odlétají a 15 mužů zůstává v polární pustině u své uvězněné lodi. V ten den jsou naposled spatřeni živí.

Tajemná mlha při pátrací misi
Pilot má na podzim roku 1934 přesné souřadnice od rybářské lodi a po hodině letu spatří ze svého dvouplošníku loď Baychimo. Letadlo se stáčí doprava a zamíří k vraku, který pevně svírá ledová náruč. První přelet na lodí proběhne bez problémů a letec hledá vhodné místo k přistání. Během pár vteřin ale padne nepředstavitelně hustá mlha a letec nevidí ani vrtuli svého letadla. Nad mrazivou krajinou se ozve výbuch. Dvouplošník narazí v mlze do vysokého ledovce a exploze ukončí další pátrací misi. Baychimo si opět vyžádá lidskou oběť.

Co se stalo s torzem posádky?

Po odletu záchranných letadel vybudují námořníci skromný dřevěný přístřešek na ledové kře nedaleko lodi, asi kilometr od pobřeží. Podle kapitánova deníku je v noci 24. listopadu 1931 v jejich srubu uvězní strašlivý blizard (což je silná sněhová vichřice, která před sebou tlačí sněhovou masu). Druhý den je na místě lodi asi 20metrová závěj. Muži se ji snaží odházet, ale jaké je jejich překvapení, když pod sněhem nic nenajdou. Baychimo zmizela. Kapitán usoudí, že ji led rozdrtil na více částí a ty se propadly do hlubin oceánu. Proto dává příkaz k přestěhování do srubů na pobřeží, kde přečkají nadcházející nejhorší zimní počasí. Jenže po několika dnech se dozvědí od místního Eskymáka, že spatřil jejich parník asi 75 km směrem na jihozápad. Patnáct mužů se vydává na svou poslední cestu. Na věčnost. 

Příště: Lodě duchů 2 - OURANG MEDAN



Autor: Marcel Bystroň | pondělí 10.11.2008 12:57 | karma článku: 25,40 | přečteno: 3385x
  • Další články autora

Marcel Bystroň

Největší diamantová loupež

16. února 2003 pětičlenný tým lupičů vyloupí trezory v Diamond Center v Antverpách a odnesou si lup v hodnotě 100 milionů dolarů.

4.1.2010 v 10:13 | Karma: 17,98 | Přečteno: 4480x | Diskuse| Společnost

Marcel Bystroň

Za vším hledej teroristu

Ulice milionového města Toulouse zejí prázdnotou. Je půl desáté ráno 21. září 2001 a před deseti minutami otřásla městem silná exploze. Obyvatelé města mají ještě v živé paměti televizní záběry, na nichž takřka v přímém přenosu sledovali teroristický útok na newyorské věže. Obavy jsou na místě, protože výbuch pochází z areálu továrny AZN, kde se vyrábí umělá hnojiva. Dva komíny této chemičky se poroučejí k zemi, obchody v okolí továrny jsou zdemolovány a kvůli narušené statice je evakuována i místní škola. Telefonní spojení nefunguje.

29.10.2009 v 12:05 | Karma: 9,49 | Přečteno: 1525x | Diskuse| Společnost

Marcel Bystroň

Čtyři tipy na vlastní pohřeb

Je noc a měsíc v úplňku svým svitem osvětluje hroby na místním hřbitově. Jenny a Marlon si zde dávají tajnou schůzku. Je jim 16 a jejich věk považuje toto místo posledního odpočinku za velmi romantický začátek jejich schůzky. Po polibku otevře Jenny oči a pokud byste jí chtěli říznout, krve byste se v ní nedořezali. Hrob uprostřed se rozsvítil a socha anděla se uklání jako by se modlila. Pro většinu z nás je pohřeb a s ním spojené uložení ostatků něco, čím se příliš nezabýváme. Popravdě řečeno, i když u toho budeme, může nám to být jedno. Jsou ale lidé, kteří si chtějí užít do poslední chvíle smuteční slavnost, kde jsou hlavními hrdiny. Proto není divu, že vylekaná Jenny viděla svítit hrob a modlit se anděla. Místní realitní makléř si nechal svůj hrob vylepšit fluorescenční barvou a nainstalovat anděla, naprogramovaného, aby se každých 24 hodin za něj modlil. To kdyby rodina na nebožtíka zapomněla. Máte-li smysl pro černý humor, mám pro vás čtyři exkurze na pohřby, které tak trochu vybočují z běžného „posledního sbohem“.

17.8.2009 v 9:21 | Karma: 12,86 | Přečteno: 1834x | Diskuse| Ostatní

Marcel Bystroň

5 bitev, které rozhodli nindžové

Samuraj Gemban vyzve nindžu Šošundžina, aby dokázal, že je opravdu tak dobrý, jak se o něm vypráví. Dá mu za úkol ukrást polštář, na němž bude Gemban spát a teprve až tento úkol nindža zvládne, zaplatí samuraj požadovanou sumu za jeho služby. Ráno se Gemban probudí s hlavou na kameni a u dveří spatří zahaleného Šošudžina, který právě vyhodil do vzduchu samurajův polštář, vytáhne meč a než polštář dopadne na zem, rozsekne ho na čtyři kusy.

10.7.2009 v 10:04 | Karma: 19,81 | Přečteno: 2485x | Diskuse| Společnost

Marcel Bystroň

Na Michiganském jezeře utonulo 300 Čechů

Asi 16 kilometrů od Chicaga leží městečko Cicero. Na 47. Západní ulici je podezřelý klid, nikde ani živáčka. Domy, kde žijí roku 1915 desítky českých imigrantů, zejí prázdnotou. Je pondělí 25. července a všichni obyvatelé této ulice jsou mrtví.

2.7.2009 v 10:05 | Karma: 22,56 | Přečteno: 2955x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Soud začal řešit podvod století za 2,4 miliardy. Okradených jsou tisíce

29. dubna 2024  6:21

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Přijíždí německý prezident Steinmeier. Setká se s Pavlem, uctí oběti střelby

29. dubna 2024  6:03

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájí dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7008x

Seznam rubrik

Oblíbené stránky