Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Největší diamantová loupež

16. února 2003 pětičlenný tým lupičů vyloupí trezory v Diamond Center v Antverpách a odnesou si lup v hodnotě 100 milionů dolarů.

V létě 2001 sedí Leonardo Notarbartolo v kavárně na hlavní třídě Hoveniersstraat ve slavné diamantové čtvrti a ze svého místa v rohu u okna pozoruje cvrkot na ulici. Je přímo v epicentru světového obchodu s diamanty a venku se to hemží kurýry s kufříky, od nichž vede zamčený řetěz k zápěstí. „Tady se mi přímo před očima promenádují miliardy v diamantech“, bleskne Leonardovi hlavou a pozoruje ostrahu bezpečnostní služby, která vystupuje z obrněného transportéru v neprůstřelných vestách. Bezpečnost především.

Posedlý zlodějnou

Před rokem si Leonardo v Diamond Center pronajal malou kancelář, na své vizitky nechal napsat dovozce diamantů se sídlem v Turíně, nakoupil v hotovosti pár malých drahých kamínků a obveseloval své obchodní partnery příšernou francouzštinou. Nikdo ještě netuší, že se právě setkává s budoucím největším zlodějem diamantů, jakého svět poznal. Zlodějnu má Leonardo v krvi. Už v šesti letech okrade místního mlékaře o 5000 lir (asi 120 korun) a pak pokračuje na základní škole, kde okrádá učitele a pokračuje do puberty. To už krade auta a naučí se jak otevřít každičký zámek. Ve třiceti sestaví dokonce tým, kde má každý zloděj nějakou specializaci. Sejde se zde odborník na zámky, eso na alarmy a machři na otevírání trezorů. Tato skupina brzy získá věhlas jako Turínská škola.

 

Otázka za 100 000

Zatímco Leonardo dumá o svém životě nad šálkem belgického espressa, přichází k němu židovský obchodník a sedne si k jeho stolu naproti. „Máte prý zájem o diamanty“, řekne na uvítanou Leonardo a obchodník zvedne oči: „Vlastně bych s vámi rád mluvil o něčem jiném. Můžeme jít ven?“ Oba zamíří na ulici a obchodník náhle změní tón. Má jednoduchou a přímou nabídku: „Rád bych si s vámi zahrál jeden kvíz a za každou pravdivou odpověď dostanete ode mne 100 000 euro!“ Leonardo zalapá po dechu a pak se zeptá, o co jde. Prý o loupež. Obrovskou loupež! První stotisícová otázka zní: „Dá se Diamond Center vykrást?“ Leonardo se orosí a pak řekne, že musí mít více informací, ale pokud ví, vykrást toto největší obchodní centrum s diamanty, kde je několik desítek, osobních a firemních sejfů, je nemožné. „Dobrá, sežeňte více informací“, řekne muž, který si nechává říkat Obchodník a rozloučí se.

 

Kamera v propisce

Leonardo si nechá vyrobit miniaturní kameru, kterou umístí do propisky (dnes je běžně k dostání za pár stovek). S tímto vybavením pak nasnímá všechny důležité bezpečnostní zařízení a také zaznamená pravidla fungování ochranky. S propiskou v náprsní kapse vysleduje chování na policejní stanici s neprůstřelným sklem, za nímž jsou vždy dva důstojníci. Celá budova se ježí bezpečnostními kamerami a zdá se, že pod dohledem je i každý centimetr dlažby, stejně jako nebe. Zamíří k Diamond Center a projde kolem ocelových turniketů s místní stráží, kde musíte nahlásit místo a důvod návštěvy. Stráž si zapíše čísla vašeho dokladu, a pokud se jí nezdáte podezřelý, pustí vás dál. Leonardo pod záminkou své osobní bezpečnostní schránky, kterou si pronajal, nastoupí do výtahu a jede dvě patra do podzemí, kde jsou sejfy.

 

Je sejf opravdu nedobytný?

„Je to tak, jak jsem předpokládal, Diamond Center je nedobytný“, řekne na další schůzce Leonardo svému novému zaměstnavateli a pokračuje v důkazech slovem i obrazem. Dveře k sejfu mají nekonečně mnoho kombinací od 0 do 99, zámek je samozřejmě patentní a neoprávněna osoba se přes něj nedostane. Všude se seizmická čidla zaznamenávající sebemenší otřesy, před dveřmi je ocelový rošt a magnetické senzory. Samozřejmě pak vnější i vnitřní bezpečnostní kamery a čidla reagující na světlo, změnu teploty i pohyb. Samotné schránky uvnitř trezorové místnosti jsou vyrobeny z oceli a mědi a k otevření musíte mít současně klíč i číselnou kombinaci. Přitom každá ze schránek má 17 576 možných kombinací. Pan Obchodník svraští čelo, dlouze se zamyslí a pak řekne: „Děkuji, to je vše, tady máte slíbenou odměnu“. Leonardo si vezme svých 100 000 euro a myslí si, že je celá záležitost uzavřena.

 

Přípravy nekončí

Trvá to pět měsíců, než se tajemný židovský obchodník Leonardovi znovu ozve. Požádá ho o schůzku mimo Antverpy ve starých skladištích. Před jedním z nich už na něj čeká: „Chci vás seznámit s nějakými lidmi“, řekne a uvolní zničené dveře zchátralé budovy. Když vejdou dovnitř, spatří Leonardo obrovskou konstrukci, která je zahalena černým igelitem. Obchodník vezme za roh obrovské igelitové plachty a odhalí přesnou repliku sejfu v Diamond Center a Notarbartolo má pocit, že se ocitl ve filmu Dannyho parťáci (Ve druhém pokračování tohoto filmu si tvůrci tuto scénu vypůjčí). Ve falešné trezorové místnosti spatří tři Italy, kteří nevzrušeně konverzují, Obchodník k nim přistoupí a představí je. Samozřejmě mají všichni přezdívky.

 

Leonardovi parťáci

Pan Génius se specializuje na zabezpečovací systémy, neboli na jejich zneškodnění. Obchodník se ho zeptá: „Dokážeš to vyřadit?“ Génius se usměje, prý není problém. Obchodník přejde k vysokému, svalnatému muži, kterému říká Monstrum. Byl osloven jako odborník na elektrické vedení, zámky, také jako mechanik a řidič. Navíc má nepředstavitelnou sílu a vzbuzuje respekt. Klidný starší muž vypadá jako by byl dědečkem ostatních a říká se mu Král Klíčů. Podle Obchodníka patří k nejlepším padělatelům klíčů na světě a vyrobí duplikát prakticky k čemukoliv. „Dobrá pánové, pusťte se do práce. Trénink začíná právě teď!“, řekne Obchodník a čtveřice mužů si začíná lámat hlavu, jak se dostat do velkých a dobře zabezpečených dveří trezoru. Po několika týdnech v září 2002 se stane nevídaná věc. Kamery nezaznamenají žádný pohyb v okolí pancéřových a po sedmi hodinách se podaří prolomit bezpečnostní kód a dveře repliky trezoru se otevřou. Akce je připravena.

 

Dokonalá loupež

Teprve den po loupeži 17. února je v trezorové místnosti policejní vyšetřovací tým a detektivové nevěří svým očím. Je jasné, že tuto loupež provedli skuteční profesionálové. Ze 160 sejfů je vykradeno 123 a zmizely diamanty v hodnotě 100 milionů dolarů. Dokonce lupiči vezmou i všechny certifikáty, které dokládají pravost kamenů. Na schodišti k trezorům jsou poházené šperky, zlato a cenné papíry, o které zloději zřejmě nejevili zájem. V televizním zpravodajství pak vystoupí šéf vyšetřovacího týmu: „Podle způsobu, jak byla tato loupež provedena, usuzujeme, že je v tom zapleten někdo z budovy“. Budoucí události mu dají za pravdu. Policie 14 dní tápe a prověřuje několik vyšetřovacích verzí. Všechny ovšem s nulovým úspěchem. Stovky policistů pátrá v Antverpách a v okolí, aby nalezlo jakoukoliv stopu, která by vedla k odhalení pachatelů. Na počátku března má ale policie štěstí a v případu nastává zlom.

 

Toast jako důkaz

Nedaleko silnice vedoucí z Antverp je nalezen igelitový pytlík, který obsahuje videopásky z bezpečnostních kamer spolu s plány nějaké budovy. Jaká je radost vyšetřovatelů, když zjistí, že pásky i plány pochází z Diamond Center. Zloději vyhodili tento pytlík, když opouštěli Antverpy. Ale opravdový sólokapr, definitivní důkaz, nejsou ani pásky ani plány, ale nedojedený toast, který jeden ze zlodějů vložil do pytlíku, než jej vyhodil z okna jedoucího auta. Sice plíseň už na něm odvedla svou práci, ale přesto se podaří v policejních laboratořích získat DNA člověka, který ho jedl. Pak už jde vše ráz na naráz. DNA patří 51 let starému Leonardu Notarbartolovi, dovozci diamantů, který si V Diamond centru otevřel svou kancelář. Leonardo je zatčen a k činu se přizná. Bohužel pro policii, diamanty mají prý u sebe jeho společníci, které zná jen pod jejich přezdívkami. Leonardo nakonec vyfasuje 10 let natvrdo a z loupeže se nikdy nenajde ani diamantový prach.

Je v tom sicilská mafie?

Celá historka o tajemných společnících a židovském obchodníkovi dostává několikrát u soudu trhliny. Je velmi pravděpodobné, organizátorem celé je sicilská mafie a loupeže se účastní i její člen Benedetto Capizzi, který je Leonardův bratranec. Jenže to oba odmítají. Koneckonců za čtyři roky bude Leonardo opět na svobodě a zřejmě ho někde čeká podíl na z největší loupeže diamantů na světě.

 

Autor: Marcel Bystroň | pondělí 4.1.2010 10:13 | karma článku: 17,98 | přečteno: 4480x
  • Další články autora

Marcel Bystroň

Za vším hledej teroristu

Ulice milionového města Toulouse zejí prázdnotou. Je půl desáté ráno 21. září 2001 a před deseti minutami otřásla městem silná exploze. Obyvatelé města mají ještě v živé paměti televizní záběry, na nichž takřka v přímém přenosu sledovali teroristický útok na newyorské věže. Obavy jsou na místě, protože výbuch pochází z areálu továrny AZN, kde se vyrábí umělá hnojiva. Dva komíny této chemičky se poroučejí k zemi, obchody v okolí továrny jsou zdemolovány a kvůli narušené statice je evakuována i místní škola. Telefonní spojení nefunguje.

29.10.2009 v 12:05 | Karma: 9,49 | Přečteno: 1525x | Diskuse| Společnost

Marcel Bystroň

Čtyři tipy na vlastní pohřeb

Je noc a měsíc v úplňku svým svitem osvětluje hroby na místním hřbitově. Jenny a Marlon si zde dávají tajnou schůzku. Je jim 16 a jejich věk považuje toto místo posledního odpočinku za velmi romantický začátek jejich schůzky. Po polibku otevře Jenny oči a pokud byste jí chtěli říznout, krve byste se v ní nedořezali. Hrob uprostřed se rozsvítil a socha anděla se uklání jako by se modlila. Pro většinu z nás je pohřeb a s ním spojené uložení ostatků něco, čím se příliš nezabýváme. Popravdě řečeno, i když u toho budeme, může nám to být jedno. Jsou ale lidé, kteří si chtějí užít do poslední chvíle smuteční slavnost, kde jsou hlavními hrdiny. Proto není divu, že vylekaná Jenny viděla svítit hrob a modlit se anděla. Místní realitní makléř si nechal svůj hrob vylepšit fluorescenční barvou a nainstalovat anděla, naprogramovaného, aby se každých 24 hodin za něj modlil. To kdyby rodina na nebožtíka zapomněla. Máte-li smysl pro černý humor, mám pro vás čtyři exkurze na pohřby, které tak trochu vybočují z běžného „posledního sbohem“.

17.8.2009 v 9:21 | Karma: 12,86 | Přečteno: 1834x | Diskuse| Ostatní

Marcel Bystroň

5 bitev, které rozhodli nindžové

Samuraj Gemban vyzve nindžu Šošundžina, aby dokázal, že je opravdu tak dobrý, jak se o něm vypráví. Dá mu za úkol ukrást polštář, na němž bude Gemban spát a teprve až tento úkol nindža zvládne, zaplatí samuraj požadovanou sumu za jeho služby. Ráno se Gemban probudí s hlavou na kameni a u dveří spatří zahaleného Šošudžina, který právě vyhodil do vzduchu samurajův polštář, vytáhne meč a než polštář dopadne na zem, rozsekne ho na čtyři kusy.

10.7.2009 v 10:04 | Karma: 19,81 | Přečteno: 2485x | Diskuse| Společnost

Marcel Bystroň

Na Michiganském jezeře utonulo 300 Čechů

Asi 16 kilometrů od Chicaga leží městečko Cicero. Na 47. Západní ulici je podezřelý klid, nikde ani živáčka. Domy, kde žijí roku 1915 desítky českých imigrantů, zejí prázdnotou. Je pondělí 25. července a všichni obyvatelé této ulice jsou mrtví.

2.7.2009 v 10:05 | Karma: 22,56 | Přečteno: 2955x | Diskuse| Ostatní

Marcel Bystroň

Popraveni omylem

Amnesty International uvedla, že na popravištích ve 25 zemích skončilo v loňském roce nejméně 2 390 osob. Odsouzeno k nejvyššímu trestu bylo v 52 státech navíc 8 864 lidí. Nejvíce popravených bylo tradičně v Číně (nejméně 1 718), Íránu (nejméně 346), Saúdské Arábii (nejméně 102) a USA (37). Skutečný počet může být ještě vyšší, protože některé státy informace o trestu smrti nezveřejňují. Popravy vykonalo 25 zemí, v Evropě popravuje již jen Bělorusko.

18.6.2009 v 18:45 | Karma: 20,39 | Přečteno: 2465x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7008x

Seznam rubrik

Oblíbené stránky